петък, 22 май 2015 г.

Знаете ли, че в Монголия и в Аляска пишат на кирилица?




Според http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_script (англоезичната версия на сайта) кирилицата се основава на системата на ранната кирилицата, създадена по време на ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА през 9 век в Преславската книжовна школа. Скоро след създаването на азбуката, литературата на старобългарски език се разпространила и се превърнала в lingua franca на Балканите и Източна Европа.

Кирилицата (българската азбука) е разпространена сред други славянски народи - руснаци, сърби, босненци, черногорци,  украинци, както и сред неславянски такива. На кирилица се пише на монголски, башкирски, чувашки, казахски, коми, осетски, якутски и много др. Все още кирилицата се използва от племето Юпик в Аляска, САЩ.

Към 2011 г., около 252 милиона души в Евразия използват кирилицата като официална азбука на техните национални езици. Това е една от най-използваните писмени системи на планетата.

Кирилицата трябва да ни дава самочувствие и увереност! Едно от големите неща, които сме дали на света! Трябва по-често да се сещаме за това … И да разпространяваме истината, че това е българска, а не руска азбука.  

Българите са били и ще бъдат горда и можеща нация!    

Честит 24-ти Май!

Няма коментари:

Публикуване на коментар